1

Tenisci ve Gölfçü Dirseği

ismail Bayraktar Avatar

Tenisçi dirseği dirsek dış kısmındaki çıkıntı çevresinin ağrılı bir hastalığıdır. Tenis oynayanlarda sık görüldüğü için bu isim verilmiştir. Golfçü dirseği aynı problemin dirseğin iç kısmında olanıdır. Aslında sporcu olmayan kişilerde de bu hastalıklar oldukça sık görülür. Ağrı dirsek dış tarafından aşağı doğru yayılır. Ağrı, özellikle yakalama hareketi ve ağırlık kaldırmada artar.

Belirtileri :
Ana belirtisi dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyettir. Ağrı kola yayılır ve kol kaslarında gerginlik ve spazm görülebilir. Hafif bir objeyi kaldırmak, taşımak bile ağrıya neden olabilir. El bileğinin elin öne doğru bükülmesiyle şiddetli ağrı oluşur.

Nedenleri:
Her iki rahatsızlıkta aşırı zorlama ve sürekli tekrarlayan kol hareketlerin sonucudur. Önkol adelelerinin aşırı kullanılması sonucu, adelelerin dirsek içi ve dışındaki çıkıntılara yapışma yerlerindeki tendonlarında küçük yırtıkla meydana gelir. Eğer zorlanma devam ederse yırtık tam iyileşmeden ödemli bir hal alır. Tenis, golf dışında çamaşır sıkma, tornavida kullanma, yakalama, çekiç kullanma gibi birçok aktivitede de bu tür zorlanmalar olabilir.

Eğer dirsek iç veya dışında bir hassasiyet gelişir ve bu ağrı koldan aşağı doğru yayılırsa derhal neden olan hareketi durdurup doktora başvurunuz. Bu aktiviteyi durdurmanız oluşan enflamasyonun iyileşmesine izin verir. Spor sırasında olduysa tekniğinizi ve kullandığınız ekipmanları gözden geçirmeniz gerekir.

Teşhis:
Klinik (fizik muayene) (rom ölçümü ve palpasyon vb.) ve radyolojik testler.

za13  za14

Tedavi:
İlk olarak kolu dinlendirme, buz uygulaması, ödem giderici ilaç kullanımı önerilir. Ani ve şiddetli başlangıçta alçı veya hazır ateller dinledirme amacıyla diğer tedavilerle beraber kullanılabilir. 2-3 hafta içinde o bölgeye kortizon bazlı enjeksiyonlar yapılır.
Yakınmalar geçer geçmez önkol adeleleri için germe ve kuvvetlendirme egzersizleri başlanmalıdır. Tekrarlamayı önleyen ve iyileşmenin tamamlanmasını asıl sağlayanın egzersiz tedavisi olduğu unutulmamalıdır. Doktorunuz, yeniden spora veya olayı başlatan aktiviteye dönüldüğünde koruyucu dirseklik kullanmanızı önerebilir.
3 kez kortizon enjeksiyonu, korunmaya ve fizyoterapiye rağmen geçmeyen vakalarda operasyon kesin bir çözüm sağlayabilir.

İyi bir hasta-doktor uyumu sağlandığında dikkatli bir tedavi ile vakaların % 80-90ı cerrahiye gerek kalmadan iyileşebilir.

Php coder
26-12-2009 06:21
    Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
    En ucuz ve En kaliteli spor aletlerin tanıtımı burada
    Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
    Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""