1

Romatoid Artrit ( İltihabi Romatizma )

Kategori : Sağlık Köşesi

Romatoid Artrit sürekli ve yavaş yavaş ilerleyen, oluşum sebebi net açıklanamayan, eklemlerde görülen sistemik bir enflamatuar (iltihabi) hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülür ve 40-50 yaş arası en yüksek düzeye çıkar.

Belirtiler:
1. Uzun süreli sabah tutuklukları,
2. Çabuk yorulma veya sürekli yorgunluk hissi,
3. Eklemlerde lokal yanma ve şişme, ödem,
4. El beceriksizliği (sabahları artan),
5. Yaygın ve şiddetli ağrılar,
6. Hareket kısıtlaması (rom kaybı),
7. Kaslarda güçsüzlük,atrofi,
8. Deri altı nodülleri,
9. Kilo kayıpları.


En çok hangi eklemleri tutar?
[En çok tutulan eklemler] Romatoid artrit en çok el bileği ve parmaklardaki küçük eklemleri simetrik bir tarzda tutar. Yani hem sağ hem sol el birlikte tutulurlar.

za6

En sık tutulan eklemler "proksimal interfalangeal eklemler"dir.(bir odaya girmek üzere kapıyı çalarken kapıya vurduğumuz eklem). Romatoid artrit de öncelikle bu eklemle kapımızı çalar. Etkilenen eklemler şişer, ağrır ve kızarır. Zamanla eklemlerde harabiyet başlar. El bileğinin şekli bozulur. Eklemlerin hareket aralığı giderek kısalır ve geri dönüşü olmayan bir şekilde elin fonksiyonları bozulur. El bileği ve parmaklar eski hareketlerini yapamaz hâle gelirler.
Romatoid artritte omurgalar, diz, ayak bileği eklemleri de tutulur.

 

 za7
Sabah tutukluğu nedir? Sabah kalkınca bir süre eklemlerde tutukluk hissedilmesi ve bir saat sonra açılmasıdır. Romatoid artritin en önemli bulgularından biridir. Sabah tutukluğu, mekanik kökenli değil, iltihabi bir eklem hastalığının var olduğu anlamına gelir. Romatoid artrit iltihabi bir eklem hastalığıdır.
Eklem hasarı dışında yorgunluk, güçsüzlük, iştahsızlıkla birlikte bir takım deri, akciğer, göz şikayetleri ile de ortaya çıkabilir.

Romatoid artritin nedeni nedir?
Hastalığın nedeni bağışıklık sisteminin vücudun sağlıklı eklem dokularına saldırmasıdır. Bunun sebebi hâlâ araştırılmaktadır. İltihap hücreleri eklem yüzeyini örten "sinovyal membran"da birikir ve ekleme hasar verirler. Eklem hasarı ilerledikçe zamanla iltihap bitişikteki kemik dokusuna da sıçrayabilir.
Genetik yatkınlığı olan kişilerde romatoid artrit daha kolay ortaya çıkmaktadır.

Teşhis:Romatoid artrit teşhisi için özel bir test yoktur. Klinik değerlendirilmeyle ve muayene bulgularıyla teşhis konulur. Ancak eşlik edebilecek diğer hastalıklar için tahlil gerekli olabilir.

Görüntüleme yöntemleriyle eklem hasarının derecesi belirlenebilir. Röntgen filmi ve MR istenebilir.

Tedavi: Kesin bir tedavisi yoktur. İlk önce hastaya hastalığıyla ilgili eğitim verilir. Fizik tedaviyle birlikte eklemlerini en verimli şekilde kullanması ve günlük yaşam aktivitelerini yapması sağlanır.
Romatoid artritin ilerlemesini engellemek için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır.

ismail 26-12-2009 05:46 Edit:26-12-2009 05:47

    Sağlık Köşesi hakkında

    suna

    Bu hastalık bende 3-4 seneden bu yana var.Farkettim de genel olarak kış mevsimlerinde kendini gösteriyor.

    30-01-2010 13:44

      Sağlık Köşesi hakkında

      ahmet tuncel

      KESİN TEDAVİ
      ben Denızlıde ıkamet edıyorum ve sıze aydın denızlı ızmıt afyon. bır cok yerden örnekler werebılırım en ağir romatoıd artrıt lı şu an aydını bır ılcesınde bu hastalıktan işten atılma ewrakları heyet raporları hastahane raporlarıyla beraber her turlu ıspatı war bu adam cocuklarıyla oynayıp kucaklıyamıyordu,yolda yuruyemıyordu,we başta belırtığim gibi bır cok tekstıl fb dan işten atıldı 40- 45 gunluk bıtkısel destekle şimdi 3-4 senedir yolda yuruyemıyen adam 60-70 kg lık cuvalları kaldıran bır DEĞİRMENCİ bunun gibi plastık doğramacı ,tornacı, gümüşcu(tezgahtar gunde 14-15 saat ayakta duruyor) bunlar hepsı ıspatlı,ewraklı ben cook kızıyorum kesın tedavısı yokmuşta RA nın romatızmanın her turlusunun tedawısı war kardeşim gıdın gorun gelın gorun AHMET NAİM TUNÇEL 0 533 515 22 53 DENİZLİHERKESE BUTUN HASTALARA ACİL ŞIFALAR DİLEĞİYLE.

      01-07-2010 02:58

        ra hakkında

        ahmet tuncel

         

        BENİM RİCAM HASTALARDAN VE HASTA YAKINLARINDAN LUTFEN KULLANILAN KORTIZONLU ILAÇLARIN YAN ETKİLERİNİ WEB TEN DOKTORLARDAN ÖĞRENSINLER HATTA YALVARIYORUM KORTIZONLU ILAÇLARI DEVAMLI KULLANIP GECICI DERT SAVAYIM DERKEN 5-10 SENE SONRA SAĞDA SOLDA BÖBREK VESAİR ORGAN ARAMAYA GITMESINLER BIRDE INTERNETTE KENDILERINE SUSLÜ SAYFALAR HAZIRLAYIP KENDILERINDEN BİR TANE BILE ŞİFASINA VESILE OLDUKLARI HASTA GOSTEREMEYEN YANİ SIZE REFERANS GOSTEREMEYEN KİŞİLERE ALDANMAMANIZ DILEĞİYLE LUTFEN BU SAYFADA BIR TANE DAHA YORUMUM VAR ŞİDDETLE ONUDA OKUMANIZI TAVSIYE EDIYORUM SAYGILARIM HAYIRLI ŞİFALAR DİLEKLERIMLE AHMET NAİM TUNÇEL 0 533 515 22 53 an_tuncel@hotmail.com

         

        17-07-2010 01:43
          Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
          En ucuz ve En kaliteli spor aletlerin tanıtımı burada
          Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
          Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""