1

Yağlar Hakkında Genel Bilgi

Kategori : Sporcu Besinleri

Yağı Tamamen Kesmek mi? Tabi ki Hayır

Organizmanın en büyük enerji kaynağı olup, yağda eriyen vitaminlerin de taşıyıcısıdır.

1 gram yağ yaklaşık 9 kalori vermektedir. Ancak bu büyük değere rağmen, yağların enerjiye dönüşmesi için gerekli oksijene, diğer enerji veren besinlere nazaran daha fazla gereksinim olur. Örneğin karbonhidratlara nazaran, yağın enerjiye dönüşebilmesi için daha fazla oksijen gerekmektedir. Bu da en az % 10 daha fazla oksijen kaybına yol açmaktadır.

Vücutçular ve yağsız vücut kitlesinin önemli olduğu birçok spor branşında, yağsız ve definisyon´lu görünüm sadece yarışma beslenmesi ve diyeti için geçerlidir. Sağlıklı spor ve iyi gelişme açısından, bu sporcuların sezon dışı çalışmalarında yağdan tümü ile uzaklaşmaması gereklidir. Bu açıdan bakıldığında yağlar vücutçular için de vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır.

Normal zamanlarda yüksek yağ alımı, şişmanlığa, kalp hastalık ve krizlerine neden olabilir. Yağ alım oranınız nekadar düşük olursa, kalp ve damar hastalıkları riski de o derecede azalır.

Bütün bunlara rağmen yağın olumlu yönleri de vardır. Vücut kendi içindeki sistemleri düzene sokmak, vitaminlerin ve minerallerin işlemden geçmesine yardımcı olmak için, belli bir yağ oranını korumak zorundadır. Buna göre, yağ alım düzeyinizin sağlık ve sportif amaçlarınıza göre ayarlanması önemli bir hususdur.

Özellikle yağlar:

İnsan vücudunda yapılamayan, vücut için gerekli "Linoik Asid"in vücuda alınmasını sağlar,
Hayatî öneme sahip bazı organlar ( kalp, akciğer, böbrekler. beyin ) için koruyucu yağ tabakası oluştururlar,
Testesteron üretimi, hormonal faaliyetler ve hazım için gereklidir.
Bir vücutçunun sezon dışı çalışmaları sırasında yağdan elde edeceği kalori miktarı, tüm kalori gereksiniminin % 25´i civarında olmalıdır. Bu da, örneğin 4000 kalorilik günlük enerji ihtiyacı olan bir vücutçuda 1000 kalorinin yağlardan alınması zorunluluğunu ortaya çıkarır.

Bu 1000 kalorilik yağ gereksiniminin;

% 10´u Poli-doymamış yağlardan ( Ayçiçeği, mısırözü vs.)
% 10´u Mono- doymamış yağlardan ( Zeytinyağı )
% 5´i doymuş yağlardan ( Tereyağı, margarin vs. ) olmalıdır.
Buna göre vücutçunun sezon dışı çalışmalarında alması icap eden günlük yağ miktarı- antrenman günü için- 60 gram ile 120 gram arasındadır.

Şimdi yukarıda değindiğimiz yağ çeşitlerini de kısaca açıklayalım:

Doymuş Yağ
Vücuda en zararlı olan ve en çok yağlı asit içeren yağdır. Bunlar, damar tıkanıklığına, kan dolaşımında yavaşlamaya, kalp ve damar hastalıklarına ve kalp krizlerine neden olabilirler.

Poli - Doymamış Yağ
Bu yağlar, daha az yağlı asit içerdiklerinden, doymuş yağlardan daha iyidir. Doymamış yağdan çok, poli-doymamış yağ oranının daha yüksek olduğu bir yağ alımınız olmalıdır. Ancak yine de poli doymamış yağ alımı, atar ve toplar damarlara zararlı olabilmekte ve kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini de arttırabilmektedir.

Mono Doymamış Yağ

Bu yağ türü diğer yağlardan daha az yağlı asit molekülü içerdiği için, diğerlerinden daha iyidir. Buna göre, diğer iki yağ çeşidinden çok, mono-doymamış yağ alımınızı arttırmalısınız. Ancak bu yağ türünün de fazla alınması halinde, toplar ve atardamarlara zararlı olabileceği tespit edilmiştir.

ismail 21-03-2010 20:55
    Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
    En ucuz ve En kaliteli spor aletlerin tanıtımı burada
    Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
    Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""