1

Pilates Nedir ?

Kategori : Pilates

Pilates, Yoga´dan sonra formda kalmanin yeni yolu. Madonna, Julia Roberts, Uma Thurman ve birçok ünlünün tercihi..

Madonna ve Julia Robertsla başlayan pilates fırtınası Türkiyeyi de etkisi altına aldı. Gülben Ergen, Sezen Aksu gibi isimlerin de merak sardığı, uzmanların "yogadan sonra formda kalmanın en iyi ve eğlenceli yolu" olarak tanımladığı pilates, sanıldığı gibi aletlerle değil, basit birkaç prensibe uyularak evde de yapılabiliyor.

Joseph Pilates´in kontroloji adini verdigi metodu, zihin ve beden bütünlügü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezidir. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karin kaslarinin kuvvetlendirilmesi esasina dayanan bir sistemdir. Joseph Pilates, egzersizlerini söyle tanimlamisti: Sadece üç derste farki hissedecek, on derste farki görecek ve 20 derste tamamen farkli bir vücuda sahip olacaksiniz.
pilates

Pilates egzersizlerinin amaci; karin ve sirt bölgelerini esit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kisminda saglam bir iskelet olusturmaktir. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemigine en yakin kaslardan olusur. Klasik egzersizlerde zayif kaslar zayiflama, güçlü kaslar güçlenme egilimindedir. Bu da dengesiz adale yapisina, kronik bel agrisi ve sakatliklara yol açabilir. Pilates´te kas yapisi bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmalari zorlasir. Dayaniklilik artar, metabolizma hizlanir.

Her 10 kisiden 8´i, yasaminin bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altinda kaliyor. Omurganin düzgün kullanilmadigi, vücut dengesinin bozuk oldugu oturus sekilleri, durus bozukluklari, yanlis oturus pozisyonlarinda uzun süre kalinmasi ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek agrili kas spazmlarina yol açiyor. Sonucunda kisilerde sirt ve boyun agrilari sikayetleri ortaya çikiyor. Pilates egzersizleri omurganin daha saglikli, vücudun dogru pozisyonda durus aliskanligini kazanmasini sagliyor. Bunun nedeni Pilates´in çalistirmayi hedefledigi ana bölgenin karin ve sirt kaslari olmasi. Güçlenen karin kaslari, adeta bir korse gibi sizi dik tutuyor, durusunuzu düzeltiyor ve belinize binen yükü hafifletiyor. Bu ayni zamanda çok daha rahat ve iyi bir sekilde nefes alabilmeniz için de etkili. Tabii, iyi bir durus, ayni zamanda, daha estetik ve fit görünmek için gerçekten harika bir yol.

Pilates´in en önemli özelligi, tüm vücudu esneterek omurlarin arasini açmasidir. Böylelikle vücutta zamanla meydana gelen yigilmalari yok etmektedir. Hatta omurlarin açilmasi nedeniyle 2 santimetreye kadar boyun uzamasi bile mümkündür.

pilates4

Eklemlere yük bindirmeden ve içindeki çok ince dokulari yirtmadan kaslari çalistiriyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanmadan, böylesine kisa zamanda böyle güçlü ve uzun kaslara sahip olmanizi saglayabilecek baska bir egzersiz türü yok.

Pilates temel hareketleri için hiçbir alete gerek olmamasi, egzersizi hayatinizin içine tasimanizi saglayacak. Masabasi çalisan bir kisiyseniz özellikle tavsiye ediyoruz.

Pilates yapmak için çok uygun diger bir grup ise yaslilar. Vücudu zorlamayan Pilates, eklem sorunu yasayan yasli kisiler ve osteoporoz sorunu yasayanlar için son derece ideal.

Tüm bu faydalarini göz önünde bulundurduktan sonra Pilates´in nasil bu kadar popüler oldugunu anlamak hiç de zor degil. Tüm dünyada, Hollywood starlari, ünlü sporcular, isadamlari hatta kraliyet ailesi mensuplari bile Pilates yapiyor.

Alti Pilates Prensibi
  • Konsantrasyon : Pilates yaparken hareketlere yogunlasmak, bedenin uyum içinde nasil çalistigina ve hangi kaslarin kullanilip, hangilerinin kullanilmadigina dikkat etmek gerekmektedir.
  • Kontrol : Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildigi sekilde uygulanmasi, olasi sakatliklarin önlenmesi gerekir.
  • Merkezleme : Pilates Metodu´nda, dogu hareket sanatlarinda oldugu gibi merkez (powerhouse); göbek, bel ve kalça çevresidir. Iç organlari ve omurgayi yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini ve esnemeyi, uzamayi saglar.
  • Akici hareket : Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama ayni zamanda hiç duraksamayarak yapilmalidir.
  • Kesinlik : Hareketler belirsizce degil, hakki verilerek tam yapilmalidir. Hareket sekanslari birbirleri içinde ve birbirleri arasinda koordine olmalidir.
  • Nefes : Nefes alip verme, panik olmadan sirtin arkasina ve altina derin nefes alip bütün nefesi tamamiyla disari üflemek yoluyla olmalidir. Böylece, tamamen bosalttigimiz nefesimiz kanimizi temizlemis olur.

Pilates Teknigi ile Çalistirilan Kaslar

Powerhouse (merkez) : Karin kas gruplarini sirt kaslarina baglar. Göbek deligini omurgaya yaklastirir. Kas katmanlari iki gruba ayrilir:

  1. Sabitleyen Kaslar: Bunlar içte olan derin kas gruplaridir. Bedeni yerinde tutarlar. Kontrol merkezleridir. Sabitleyen kaslar kendi içinde üçe ayrilir:
    • Gövdeyi sabitleyenler : Iç karin kaslari (tranversus, iç ve dis çaprazlar) Transversus abdominis; en derindeki karin kasidir. Gögüs kafesinin altini ön ve arkadan korse gibi sarar ve iç organlari yerinde tutar.Çaprazlar (oblikler); transversusun üzerindedir. Bele seklini veren ve yanlara egilebilmeyi saglayan kaslardir. Parmaklari asagiya ve kalçaya dogru uzattigimizda iç obliklerin seklini hissedebiliriz. Dis oblikler, iç obliklerin üzerinde zit yöndedir (X harfi gibi).
    • Kürek kemiklerini sabitleyenler : Orta sirt kas gruplari (alt trapezius, serratus anterior ve rhomboidler) Trapezius; kürek kemiklerini indirir.Rhomboids; küreklerin arasindadir ve kürekleri yerlerinde tutmaya yarar.Serratus anterior; ince ve yayvan bir kastir. Gögüs kafesini içerden yatay olarak kaplar ve kürek kemiklerine baglar, omuzlari sabitler.
    • Kalça sabitleyenler : Kasiklarimizin arasinda top sikistirdigimizda hissettigimiz kaslar ve gluteusun hemen altinda "turn out" yaptigimizda hissettigimiz kaslar.
  2. Hareket Kaslari: Yüzeydeki kas gruplaridir. Karin kas grubunun en distaki kasi rectus femoristir (mekik yaptigimizda sisen kas).

Joseph Pilates (1880-1967)

Düsseldorf´ta dogan Joseph Pilates, hastalikli bir çocukluk dönemi geçirmis; astim, romatizma ve çelimsizlik... Ancak genç yasta kayak, jimnastik, vücut gelistirme ile ilgilenerek kendisini ve vücudunu gelistirmistir. 1912´de Ingiltere´ye tasinarak, sirk cambazi, boksör ve Ingiliz detektiflerine kendini koruma konusunda egitmenlik yapmistir. Birinci Dünya Savasi döneminde ise "yabanci düsman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alinmistir. Kampta hastabakicilik yapmis, fitness ve kendi gelistirdigi teknikleri ögretmeye baslamistir. 1918 yilindaki grip salgininda Ingiltere´de pek çok kisi hayatini kaybederken, kampta yasayanlarin hiç etkilenmemesi üzerine Pilates ve teknigi ün kazanmistir. Pilates savastan sonra Almanya´da metodunu gelistirmeye devam etmis ve bu metodu sehir polislerine ögretmistir. 1926´da A.B.D ´ne göç etmis ve New York´da halen faaliyetlerine devam eden stüdyosunu açmistir. Pilates metodu kisa sürede özellikle Graham ve Balanchine dansçilari arasinda yayginlasmistir.

ismail 17-11-2009 21:48 Edit:19-11-2009 06:32

    Teşekkürler

    Aylin Aylin Demir Avatar

    Bilgiler çok Güzel teşekkür ederim.Zaten pilatesde harika bir spor aslında aletlerin yanında birazda burada derslerden bahseder misiniz ?

    17-11-2009 22:09

      Pilates

      ismail Bayraktar Avatar

      Selam Aylin Hanım sitemiz yeni açılmış ve sizlere iyi hizmet vermek için hergün güncellenmektedir. Pilates yeni bir spor olup forum bölümümüzde sorulan sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. İleri zamanlarda pilatesle ilgili dersleride forum içinde yayınlayabiliriz.

              Esen Kalın
      www.sporaletleri.org

      Php coder
      18-11-2009 09:01
        Gelişmiş editor için Javascript açık olmalıdır
        En ucuz ve En kaliteli spor aletlerin tanıtımı burada
        Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
        Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""